Att ställa in

Dagligen hör vi och läser om evenemang som ställs in på grund av covid-19. Loppet man tränat till - inställt, stadsfesten - inställd, resan man sett fram emot - inställd, släktträffen - inställd, umgänget med sina gamla föräldrar - inställt(i alla fall så som det brukade vara..).
 Konserten, lägret, festivalen, konferensen osv.. Tråkigt, deppigt, motigt - eller hur? Man vill liksom inte läsa eller uttala det där ordet inställt mer.

Men tänk om vi skulle tänka på det lite till ändå, smaka på ordet och ge det en annan innebörd.

När man söker på "inställt" kommer det upp ord som "avboka" och "avbeställa". Men också "rikta", "reglera" och "kalibrera". Söker man på "kalibrera" beskrivs ordet med bland annat förklaringen "finjustera", "ställa in" och "anpassa".

Inför jakten finjusterar jägaren siktet på geväret för att träffa sitt mål, idrottsmannen justerar träning och kost för att kunna prestera så bra som möjligt på träningen, fågelskådaren ställer in kikarsiktet för att kunna se allt det vackra.

Tänk om vi i dessa tider av så mycket oro, sjukdom och inställda saker,  också skulle finjustera riktningen för våra liv, prioritera det som har verkligt värde, säga orden "Jag älskar dig" en gång extra till de som betyder så mycket, men som sällan får höra det, säga förlåt, läsa bibeln, söka Herrens ansikte. Ställa in siktet och kalibrera våra hjärtan mot himmelens Gud.

Och plötsligt fick ordet inställt en ny betydelse. Inte längre bara något negativt, utan också en påminnelse om att ställa in hjärtat på rätt frekvens för att kunna höra Den Högste tala till vårt innersta.

Inställt, ställa in, inställning - ja, kärt barn kan ha många betydelser!

//Sofie

"Och låt oss ha blicken fäst på Jesus, trons upphovsman och fullkomnare.." /Hebr. 12:2

"Jag lyfter mina ögon till Dig, Du som tronar i himlen." /Ps 123:1